fredag, februari 13, 2009

Svar till: hungrig men med dalig fantasi

Ah, jag skulle sa garna vilja laga nat kul och spannande och gott och NYTT till middag, men jag har inga ideer. Vill inte ata bulkmat (las: pasta, ris) utan liksom ... forrattsmat dar man liksom bara far det gottaste. Nan som har nat tips???
Till exempel Sara?

Ps. Det bor vara vegetariskt.

3 kommentarer:

sarapirat sa...

hm, jag har ganska många tips. frågan är hur mycket tid du vill investera. om du gör några olika meze's-tapas typ? då får du ju den idén, förättsmat....
tex. blomkål med tahini i ugnen är enkelt och väldigt gott. skär ett blomkålshuvud i bitar, blanda dom i en skål med olivolja, salt och peppar. ställ in blomkålen i ugnen tills dom har fått färg och är lite mjukare (jag föredrar att inte koka dom innan)
blanda tahini, citron, vatten, kryddor(tex kummin, peppar, paprika, salt, vitlök) färsk persilja osv till en tjock sås-dressing som du sedan häller över blomkålen när den är klar.
mums.

har du prövat att laga shakshuka? som är lite som en slags omelett, i tomat sås? det är enkelt och man blir mätt, men slipper potatis och pasta. däremot är det gott att äta den med bröd.
man gör en rik tomatsås på färska tomater, lök, vitlök gärna chili peppar, en paprika kan man slänga i. låt den koka tillräckligt länge, så att tomatbitarna hinner bli en sås. i slutet slänger du i den mängd ägg du vill ha, två eller tre, och låter dom koka sig hårda i såsen. obs, mixa inte in äggen i såsen!!! jag älskar shakshuka, det går snabbt, och är härligt oljigt och gott...

andra grejer som går snabbt och enkelt är att steka upp silverbeet alternativt spenat eller rödbetsblast i olivolja, vitlök och salt, peppar alt chili. jag fräser bladen på ganska hög värme och sista minuten slänger jag i hela skivor med citron. (bör inte stekas för länge, då blir smaken bitter)
det här är så gott, kan ätas som det är el blandas med pasta, ris etc.

gillar även att göra samma sak med broccoli, och i slutet slänger jag i några skedar miso.

och eftersom det är varmt hos er kan det passa att göra olika dipsorter och äta en massa råa grönsaker. jag gillar att göra linsdippar. och dip på typ creme fraiche med lite tahini och mycket kummin. sen dricker man lite öl till så blir det topp!

att göra egna pickles är otroligt lätt och bra att ha i kylen för att fylla ut sånna där salladsmiddagar.
skär dom grönsaker du vill konservera i önskad storlek. mina favoriter är paprika, morötter, blomkål, kålrabbi etc. skär även några bitar vitlök och några citron skivor. fyll en tätt slutande burk eventuellt flaska. (se till att den är ren, funkar att sterelisera snabbt genom att ta lite alkohol på en ren trasa, torka ur...) släng i en sked socker, och typ en dl salt och fyll därefter med vatten tills grönsakerna ligger under vatten. häll på lite olivolja som 'lock'. låt stå någon vecka, sen är det en god idé att öppna upp och låta den 'gasa av'. det är godast att äta dom efter några veckor.

sen älskar jag att göra grejer med aubergine, tar ofta lite mer tid.
tex att skära i tunna, tunna skivor, rosta dom utan olja i en pannan och sen fräsa bitarna i vitlök, mycket persilja, salt och peppar.

snabbare variant är att stoppa en hel aubergine i ugnen. se till att sticka flera hål med en gaffel så att den inte exploderar. låt den grilla tills den är skrumpen. sen kan du antingen skrapa ur innehållet och göra en 'babaganoush' dip med tahin, citronsaft, vitlök, kryddor ev majonäs om du vill ha en riktigt fet variant.

eller äta den som den är, häll över tahin och gärna silan, daddelsirap alt. honung.mmmmm

sarapirat sa...

hoppas något här kan ge dig inspiration?
oj, vilken lång kommentar det blev. om du vill kan jag ge dig ett bra bas recept på 'plättar' fast med olika sorters grönsaker som bas. gott och bra att ha i frysen som man kan tina upp och dippa i typ chutney.

kram!

Anonym sa...

Tack tack tack snalla!! Precis vad jag behovde! Gud vilken tur jag har dig pa andra sidan havet. Kram!