tisdag, februari 10, 2009

Klargorande

Tack alla gulliga ni som oroar sig for mig har nere! Det ar absolut ingen fara for oss, vi bor i narforort och det brinner verkligen inte runt knuten. Melbourne ar ytmassigt en gigantisk stad, och om man kor 1.5-2 timmar ut till ytterfororterna kan man sakert uppleva branderna pa sina stallen. Dar det dock ar fara for manniskors liv just nu ar ute pa landet i framforallt ostra Victoria, staten Melbourne ligger i. Det pagar fortfarande ett trettiotal brander som man inte kan fa bukt med. Flera av er har fragat om hettan ocksa - det var 46 grader i lordags (och hard blast, vilket gjorde det mojligt for branderna att spridas sa fort) men senare pa kvallen samma dag vande vinden och pa 10 minuter hade temperaturen sankts till ca 25 grader. Men i och med att vinden vande men inte tappade styrka spreds branderna at ANDRA hallet ocksa.
Det ar sant att man misstanker att vissa brander startades med mening, men i stort berodde det pa varmen och att da eukalyptustraden ger ifran sig olja som sjalvantander nar det blir tillrackligt varmt.
Just nu har vi 18 grader och moln, helt absurt med tanke pa lordagens hetta.
Vinden ligger dessutom at 'fel' hall just nu, sa vi i Melbourne kanner ingen brandrok (det gjorde man daremot for tva ar sen nar det brann, da var hela himlen gra av rok) an sa lange.
Sag precis att dodstalet har stigit till 173, och de raknar med att det blir varre..

Usch vad sorgligt det ar.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det känns skönt att höra att du är helt utom fara. Man blir lite orolig, du är ju så långt bort:( Jag har kollat lite på bbc för deras rapportering är bättre tycker jag. De pratade om det där med oljan från träden på bbc-radio också, märkligt och farligt minst sagt. Konstigt att temperaturen kan svänga med 20 grader också. Men men, här är vädret stabilt...känts likadant i flera månader faktiskt, hahaha. Stor kram!